InstÄllning av kodare pÅ plats

Mikkelsen Electronics introducerar kodare med inställningsutrustning från schweiziska Contelec.

Utmaningen
Noggrann installation och justering av kodare, exakt inställning av nollpunkt, mittpunkt eller start- och slutpunkter – detta är några av de utmaningar som systemintegrerare, produktionsanläggningar och servicetekniker ställs inför. Komponenterna monteras ofta i så trånga utrymmen att mekanisk justering av rotationskodaren är omöjligt eller extremt svårt. Det kan även ofta vara nödvändigt att återställa vinkelsensorerna på plats för att justera förändringar relaterade till slitage av det uppmätta systemet. Detta borde kunna göras enkelt och bekvämt utan komplicerade hjälpmedel.  En annan fråga som inte bör underskattas är det stora utbudet av tillgängliga applikationer som många kunder har samt de många olika krav som dessa ställer på kodaren. Även om det är sant att vinkelsensorer med hög precision är förkonfigurerade med anpassade utgångsdata och vinkelområden och finns tillgängliga till attraktiva priser, innebär anskaffning och lagring av en rad olika kodare både logistiska och ekonomiska konsekvenser.

Lösningen
För att möta dessa utmaningar och skapa en hög grad av flexibilitet för kunderna har schweiziska Contelec sina inställningsfunktioner utvecklat en enkel och innovativ lösning. Dessa gör det möjligt att konfigurera kodaren på plats, baserat på Vert-X MH-C2 teknik efter installation.

För att möjliggöra parametrisering har kodaren ytterligare två digitala ingångar (Set 1 och Set 2), som används för att ställa in rotationsriktningen (CW, CCW), indexpunkter (nollpunkt eller mitten punkt) eller start-och slutpunkter vid behov. Denna process kan inte bli enklare. Det enda som krävs är att ansluta de två ingångarna till jord i en bestämd ordning.

Den enkla utformningen på Vert-X MH-C2-baserade vinkelsensorer med integrerade inställningsfunktioner förenklar installation och justering avsevärt. En viktig faktor är att installationen i en maskin inte begränsas av mekaniska toleranser eller vinkelposition på kodaren.  Detta kan illustreras genom inställningen av start-och slutpunkterna i ”plogreglage” applikationen. När vinkelsensorn är monterad i en position flyttas plogen fysiskt till sin utgångspunkt och Set 1 sätts på noll. I nästa steg flyttas plogen till sin slutposition och den andra ingången (Set 2) ansluts till jord.

Denna enkla process anger start- och slutpunkter och säkerställer en mycket noggrann inställning av kodaren..

Fördelar för kunden

  • Enkel, individuell inställning av rotationsriktning (CW, CCW), indexpunkter (noll eller mittpunkt) eller start-och slutpunkter - på plats och utan ytterligare hjälpmedel
  • Ingen mekanisk justering av kodaren är nödvändig (tid och kostnadsbesparande, mycket noggranna vinkelmätningar även i system som inte tillåter mekanisk justering)
  • Maximering av mätnoggrannhet – även vid stora installationstoleranser
  • Kompensation av mekaniska felaktigheter som mäts upp i systemet (komponenttoleranser elimineras)
  • Enkel kompensation av mekanisk nötning genom "justering" på plats (ökad kvalitet)
  • Minskar det antal varianter av kodare som krävs (enklare lagring, minskade kostnader)
  • Hög säkerhetsnivå säkras genom standardiserad inställningssekvens och beständig lagring av inställningarna. Även lämplig för användning i högeffektiva lösningar.

Viktiga egenskaper
Contelec Vert-X MH-C2 rotationskodaren med integrerad inställningsfunktion förenklar installation och justering  av vinkelsensorer avsevärt .

Kodartyper                                             
Kontaktlöst och beröringsfri roterande kodare

Kodare storlek
Från 22 mm utvändig diameter

Möjliga inställningar
Rotationsriktning (CW, CCW)
Indexpunkter (nollpunkt/mittenpunkt)
Start- och slutpunkter                                                               

Inställning
Genom ytterligare två digitala ingångar
Standardiserad inställningssekvensen

Om Mikkelsen Electronics
Danskägda Mikkelsen Electronics tillhandahåller både standardiserade och kundanpassade produkter med utgångspunkt i en nära dialog med kunden.

Mikkelsen Electronics representerar ett antal av de bästa komponenttillverkarna i branschen. Macromelt, RFID, alla slags sensorer, kablar - även fiberoptik - från välkända varumärken som Henkel, Novotechnik, Contelec, Huber+Suhner och BEI Sensors, med vilka Mikkelsen Electronics har haft ett gott samarbete under många år. Genom egen produktionsanläggning i Danmark och pålitliga tillverkare i Estland och Kina har Mikkelsen Electronics byggt upp en betydande erfarenhet och kunskap när det gäller skräddarsydda och specialiserade projekt.

Mikkelsen Electronics tillverkar produkter i enighet med IPC-standarden, är UL-certifierade samt ISO 9001:2008-certifierade. Företaget har dessutom högsta kreditbetyg - AAA.

Från sitt säljkontor i Sverige och sitt huvudkontor i Danmark, exporterar Mikkelsen Electronics produkter till ett antal europeiska länder.

Ytterligare frågor om sensorer?

För mer information angående sensorer var vänlig kontakta produktansvarig Helena Benjamin, Mikkelsen Electronics på +46 8 501 50 763 eller hb@mi-ec.com.

Kontakt os

 

navn
e-mail
besked
Beskeden er sendt

Lad os løse det sammen

Sommetider kan standardprodukter bruges og andre gange er det nødvendigt at udvikle et specifikt produkt til et bestemt projekt eller at modificere eksisterende produkter. Til dette har I brug for en partner, der forstår jeres projekt og kan bruge denne viden i produktionsprocessen.